Trotuar senzorial la Constanța, unic în România!


Psihologul Adrian Gemănaru a elaborat un nou proiect destinat copiilor cu nevoi speciale, din Constanţa. Este vorba despre conceptul public ”Trotuarul senzorial”, unic în ţara noastră.

În construcţia ineditului proiect au mai contribuit angajaţi ai Primăriei Constanţa, copii şi artiştii specializați în desene 3D. Acest trotuar are înglobate materiale dintre cele mai diverse (nisip, piatră, lemn, culori, textile speciale), astfel încât să redea cât mai fidel atmosfera naturii „sălbatice”, care-i conduce pe copii spre integrarea senzorială în mediul înconjurător. 

Psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului de Psihologie “Marea Neagră” şi coordonatorul proiectului, a declarat: ”După succesul pe care l-am avut cu proiectul „Spaţiul senzorial”, ne-am decis să extindem inițiativa și în mediul public. „Trotuarul senzorial” creează o zonă specială în atmosfera constănţeană, un loc cald, în care lucrările artistice sunt expuse sub cerul liber şi pot fi admirate de orice curios. Întregul concept cuprinde o îmbinare din mai multe elemente, unite într-o temă a naturii sălbatice, aduse într-o poveste frumoasă cu desene 3D, colace marinăreşti, trunchiuri de copaci, parâme groase, nisip, pietre,  bucăţi de lemn etc. Faptul că trebuie să te descalţi, să rămâi în picioarele goale în mijlocul orașului, pentru a putea să simţi sub tălpi texturile trotuarului, trezeşte o stare aparte, de teleportare senzitivă în mijlocul naturii. Este cunoscut faptul că talpa piciorului reprezintă o hartă senzorială și energetică a întregului organism, toate organele noastre interne având corespondenţă în talpa piciorului. Deși principalii beneficiari ai acestui proiect sunt copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, îi invităm pe toţi constănţenii şi turiştii să vină aici oricând, pentru a se bucura de un crâmpei de natură veritabilă în plină zonă urbană!” 

Tema întregului concept, intitulată „Children Wild Nature”, realizată din materiale rezistente la intemperii, este pusă în operă în faţa sediului Centrului de Psihologie “Marea Neagră”, din Constanţa, str. Andrei Muresanu nr. 8.

D.N.

Comentarii