Ora de vară - lucruri mai puţin cunoscute


România trece mâine dimineaţă la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu 60 de minute, ora 3.00 devenind ora 4.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara şi toamna, este folosit în peste 100 de ţări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932.

Ideea orei de vară a fost lansată în 1784
Ideea orei de vara a fost lansată pentru prima oară de omul de ştiinţă Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit "An Economical Project", în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, printre care s-a numărat şi introducerea unei perioade de timp în timpul verii.

Pe când se afla la Paris, la vârstă de 78 de ani, într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intră în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului, dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Ideea lui Franklin a fost preluată de William Willett, un constructor britanic. Şi acesta a fost uimit când într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute la fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908 s-a încercat introducerea acestei reguli în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.

Germanii au fost primii
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

În data de 19 martie 1918 s-a introdus şi în Statele Unite, dar a fost folosită doar până în 1919 din cauza opoziţiei fermierilor. Cea mai mare confuzie s-a creat în SUA, când fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situaţie care s-a menţinut până în 1966.

În prezent, ora de vară nu este folosită în ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului. Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile, unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vara sau nu au aplicat-o vreodată. De pildă, ţări importante precum Japonia, China şi Rusia, nu folosesc ora de vară.


LEGENDĂ FOTO: Ţările colorate în albastru sunt cele în care se aplică ora de vară, cu portocaliu figurează ţările care au renunţat la acest sistem, iar cele colorate în roşu nu l-au folosit niciodată.

În România ora de vară a fost introdusă în 1932
În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie, până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară in ţara noastră.

Reintroducerea ei s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii) ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie, până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima diminică din luna martie, până în ultima duminică din luna octombrie.

Cercetătorul Şonka Adrian, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, atrage atenţia că în presă se spune incorect "se trece la ora de iarnă". Această oră nu există! În sezonul cald avem ora de vară, iar în restul anului avem "Timp Legal Român"

Citește aici cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de vară

110 ţări din întreagă lume folosesc astăzi ora de vară
În Uniunea Europeană, ora de vara începe în ultima duminică din martie, la ora 01:00 GMT şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la ora 01:00 GMT. 

În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

În Egipt, ora de vară începe în ultima vineri din aprilie şi se încheie în ultima joi din septembrie, în timp ce în Namibia se trece la ora de vară în prima duminică din septembrie şi se revine la ora oficială în prima duminică din aprilie. 

În SUA, Canada şi Mexic, cu excepţia câtorva state americane, trecerea la ora de vară are loc în prima duminică din aprilie, la ora locală 02:00 şi durează până în prima duminică din octombrie. În Cuba, ora de vară începe pe 1 aprilie şi ţine până în ultima duminică din octombrie.

În emisfera de sud, fenomenul este invers. În Brazilia, de exemplu, ora de vară începe în prima duminică din noiembrie şi se încheie în a treia duminică din februarie. 

În Australia, ora de vară începe în ultima duminică din octombrie şi se încheie în ultima duminică din martie.

Africa
Egipt
Începe: ultima vineri din aprilie
Se incheie: ultima joi din septembrie

Namibia
Incepe: prima duminică din septembrie
Se incheie: prima duminică din aprilie
Asia
Irak
Incepe: 1 aprilie
Se incheie: 1 octombrie

Israel
Incepe: prima vineri din aprilie
Se incheie: prima vineri din septembrie

Liban, Kirgizstan
Incepe: ultima duminică din martie
Se incheie: ultima duminică din octombrie

Mongolia
nu mai functionează din 2002

Palestina
Incepe: prima vineri dupa 15 aprilie
Se incheie: prima vineri dupa 15 octombrie

Siria
Incepe: 1 aprilie
Se incheie: 1octombrie
Australia
Australia
Incepe: ultima duminică din octombrie
Se incheie: ultima duminică din martie

Tasmania
Incepe: prima duminică din octombrie
Se incheie: ultima duminică din martie

Fiji
nu mai functionează din 2000

Noua Zeelandă, Chatham
Incepe: prima duminică din octombrie
Se incheie: a treia duminică din martie

Tonga
Incepe: prima duminică din noiembrie
Se incheie: ultima duminică din ianuarie
Europa
Uniunea Europeana
Incepe: ultima duminică din martie, la ora 1 GMT
Se incheie: ultima duminică din octombrie, la ora 1 GMT
America de Nord
SUA, Canada, Mexic St. Johns, Bahamas.
Cu exceptia statelor Arizona, Hawaii, Insulele Virgine, Indiana (SUA) si a provinciei Saskatchewan (Canada)
Incepe: prima duminică din aprilie, la ora locala 2 am
Se incheie: prima duminică din octombrie

Cuba
Incepe: 1 aprilie
Se incheie: ultima duminică din octombrie

Groenlanda
Incepe: ultima duminică din martie
Se incheie: ultima duminică din octombrie
America de Sud
Brazilia
Incepe: prima duminică din noiembrie
Se incheie: a treia duminică din februarie

Chile
Incepe: a doua sambată din octombrie
Se incheie: a doua sambată din martie

Falklands
Incepe: prima duminică de dupa 8 septembrie
Se incheie: 
prima duminică de dupa 6 aprilie

Paraguay
Incepe: prima duminică din septembrie
Se incheie: prima duminică din aprilie

Porto Rico, Guam, Samoa
nu functioneaza ora de iarna

Dan NEDELCU
Surse: astro-urseanu.ro, romaniatv.net, realitatea.net

Comentarii