Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2016


Ce spune astrologia
Echinocţiul este un moment al schimbării şi după această dată, accentul va cădea pe interiorizare, viaţa socială se va transforma, uşor, într-o viaţa de interior. 

Practicanții astrologiei spun că, odată cu echinocțiul de toamnă 2016, energia universală a planetei se schimbă. Balanța aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare si gândire sau pentru meditație. Este o energie de factura pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Trecerea de la zodia Fecioarei la zodia Balanţei, în mod simbolic, arată că omul şi-a depăşit înlănţuirile prin supunerea şi răbdarea Fecioarei, iar acum după ce şi-a depăşit instinctul critic, perfecţionist, doreşte să împartăşească şi să împartă cu ceilalţi tot ce e mai frumos. Se trezeşte aspiraţia către armonia relaţională şi se conştientizează importanţa conlucrării. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului. 

Din punct de vedere afectiv, în relațiile de cuplu sentimentele şi emoţiile vor fi repartizate în mod egal partenerilor de viaţă. Mai greu va fi pentru cei singuri, pentru că în această perioadă starea de disconfort a singurătăţii se va acutiza.

Ce spune spiritualitatea
Spiritual, acest aspect generează în universul fiinţei umane o stare de echilibru între nevoia de muncă pentru supravieţuire şi exteriorizarea frumuseţii şi iubirii lăuntrice, conform yogaesoteric.net.

Echinocţiul de toamnă este caracterizat de echilibrul între energiile yin şi yang – feminin şi masculin – facilitând atingerea stării androginale, calea de acces către starea de unitate deplină, armonia dintre anima şi animus, integrarea armonioasă a fiinţei noastre în armonia Divină. Datorită echilibrului energetic al acestui moment special, când ziua este egală cu noaptea, toate acţiunile benefice care sunt realizate în această perioadă (trei-cinci zile în jurul acestul moment) vor fi susţinute de emoţii puternice, sentimente expansive binefăcătoare (starea de iubire detaşată, trăiri elevate şi inspiraţie artistică, simţ spontan al măsurii, rafinament, romantism) ce vor avea rolul de a înlătura multe din tendinţele inferioare ale omului, cum ar fi încrâncenarea, efortul, sclavia, obsesiile materiale, critica excesivă, pretenţiile exagerate. Acest moment permite, printre altele, conştientizarea faptului că trăirile artistice sunt, în realitate, forme ale anumitor trăiri sufleteşti care au rolul de a transpune în plan fizic lumina spiritului. 

Lecţia principală a acestui moment de hiatus solar (de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale) este aceea de a învăţa să îmbinăm într-un mod armonios utilul cu plăcutul, sfera materială cu cea spirituală.

Ce spun tradițiile și superstițiile populare
În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Echinocţiul de toamnă este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig. Tradiţia spune că florile se plâng una către alta pentru a se usca. 

De începutul anotimpului mai rece sunt legate câteva superstiţii. Acum se face primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură. 

„După echinocţiu nu mai înfloreşte nicio plantă. Cele care totuşi se deschid după această dată sunt lăsate să îndure frigul toamnei şi al iernii. Despre cele care totuşi înfloresc după această dată, cum ar fi brânduşa de toamnă, se spune că sunt necurate şi aparţin morţilor", a explicat un etnograf. Tradiţia populară mai spune că în această zi oul poate sta în echilibru perfect pe unul din cele două vârfuri ale sale. 

Accentul se mută de la muncile câmpului pe şezători, spre o perioadă de introspecţie, în care punem în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă, ne facem planuri şi ne regenerăm, precum natura. 

În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. 

D. N.
Vezi aici ce spun meteorologii despre echinocțiul de toamnă 2016.

Comentarii