Mituri si adevăruri despre fondurile de investiții


Erste Asset Management a elaborat primul studiu privind fondurile de investiţii din România > Protecţia financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiţii > 88% dintre investitori consideră că fondurile de investiţii pot aduce un câştig superior produselor de economisire > Erste Asset Management a lansat ghidul „România investeşte“, care explică ce este, cum funcţionează, care sunt principalele categorii şi în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii.

Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri de investiţii, membră a Grupului Erste, care deţine şi Banca Comercială Română, a elaborat primul studiu din România, având că ţintă fondurile de investiţii. Studiul a presupus măsurarea: percepţiilor şi atitudinilor vis-a-vis de surplusul financiar în general; gradului de cunoaştere şi informare vis a vis de instrumentele de economisire/investiţie disponibile; obiceiurilor de utilizare a instrumentelor de economisire/investiţie; percepţiilor vis-a-vis de mărcile/companiile care oferă instrumente de economisire.

Concluziile principale ale studiului relevă faptul că protecţia financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiţii: 49% menţionează protecţia pe termen lung, 38% se gândesc la liniştea vieţii de zi cu zi, 36% îşi doresc ca rezervele financiare să fie folosite în cel mai profitabil mod. Studiul mai relevă că, pentru români, nevoia de protecţie financiară este în strânsă legătură cu dorinţa de a avea un suport în momente neprevăzute sau dificile, mai degrabă, decât grija faţă de viitor.

Dintre românii care investesc în fonduri de investiţii, majoritatea copleşitoare, de 88%, consideră că ele pot aduce un câştig superior produselor de economisire. Cu toate acestea, în prezent numai 1,5% dintre români sunt dispuşi să investească un surplus material consistent în asemenea fonduri. Majoritatea ar direcţiona un surplus financiar semnificativ în investiţii imobiliare, terenuri sau achiziţia unei case (aproximativ 30%), afaceri şi investiţii diverse (aproximativ 24%), călătorii (aproximativ 15%). Astfel studiul relevă faptul că românii aleg soluţiile lipsite de riscuri şi preferă investiţiile în bunuri sau active la care au acces permanent şi pe care le pot controla.

Ca urmare a studiului, Erste Asset Management a lansat ghidul „România investeşte“ care explică ce este, cum funcţionează, care sunt principalele tipuri şi în ce fel de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii. Ghidul clarifica şi explică detaliile referitoare la mituri şi adevăruri despre fondurile de investiţii:

Mitul sumei mari de bani şi lipsa informaţiilor
În timp ce 47% dintre respondenţi deţin depozite de economii mai vechi de 3 ani de zile, majoritatea dau crezare unui mit eronat: acela că pentru a investi într-un fond de investiţii trebuie să deţii sume mari de bani. Astfel, 55% consideră că nu au îndeajuns de mulţi bani pentru a investi, în timp ce 34% nu se consideră îndeajuns de informaţi pentru a investi.

Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management, a comentat: ”Mitul greşit al sumei mari de bani şi lipsa informaţiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiţii. Despre aceste fonduri s-au spus multe: că sunt complicate, că nu sunt pentru oricine etc. Puţini sunt însă cei care ştiu exact ce este un fond de investiţii sau cum funcţionează el. De aceea am gândit un program de educaţie financiară şi un ghid de investiţii - “România investeşte” - în care am explicat fiecare termen, fiecare produs, fiecare mit, astfel încât oricine să poată decide singur dacă investiţiile sunt potrivite, când şi în ce să investească”.

Şansele de câştig pot fi mai mari decât în cazul depozitelor. ADEVĂR.
Fondul de investiţii acumulează o suma mai mare de bani decât capitalul personal şi o împarte în mai multe tipuri de investiţii. Astfel, dacă una dintre ele nu aduce profit, există altele care pot să compenseze.

Fondurile de investiţii nu sunt pentru orice buzunar. DOAR UN MIT.
Nicidecum! Oricine poate începe cu suma minimă lunară de 100 lei sau euro, în funcţie de moneda în care doreşte să investească.

Fondurile de investiţii îţi blochează banii. DOAR UN MIT.
Nici pe departe. Fondurile deschise de investiţii permit, în general, înscrierea şi retragerea oricând doreşte clientul.

Trebuie să te pricepi la bani că să investeşti. ŞI MIT ŞI ADEVĂR.
Efectiv, banii clientului sunt gestionaţi de un expert care are studii, experienţă, acces la informaţii actuale şi pieţe internaţionale.

Riscul e mare. ŞI MIT ŞI ADEVĂR.
Depinde de fondul de investiţii ales. Sunt fonduri de investiţii cu riscuri şi randamente mici - care pun accent pe stabilitate, şi fonduri cu riscuri şi randamente mari - care se expun fluctuaţiilor pieţei.

Banii sunt investiţi şi pe pieţe financiare internaţionale. ADEVĂR.
Ca investitor al unui fond de investiţii care înregistrează, de exemplu, peste 6 miliarde de lei, orice client poate avea acces şi la pieţele financiare internaţionale.

Poţi să pierzi toţi banii. DOAR UN MIT.
Investiţiile au un cadru legislativ strict reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ghidul „România investeşte“ poate fi descărcat aici.



* * *
S.A.I Erste Asset Management S.A. administrează o gama largă de fonduri deschise de investiţii care, în mai puţin de zece ani, a adunat peste 110.000 de investitori, ajungând în topul pieţei fondurilor deschise de investiţii din România, cu o cotă de 34% (conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri).

S.A.I. Erste Asset Management S.A. face parte din grupul Erste Asset Management GmbH, divizia specializată în administarea investiţiilor a grupului austriac Erste, unul din cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est, conform numărului de clienţi şi valorii activelor deţinute.

Banca depozitară a fondurilor deschise de investiţii administrate de S.A.I. Erste Asset Management S.A., este Banca Comercială Română, cea mai mare bancă din România potrivit valorii instrumentelor financiare deţinute şi numărului de clienţi. BCR este desemnat „cel mai valoros brand financiar din România”, după gradul de încredere al clienţilor.

---
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi, în cadrul a 2.800 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul primului trimestru din 2015, Erste Group deţinea active totale în valoare de 202,6 miliarde euro şi înregistra un raport cost/venituri de 56,1%. Indicele capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) s-a situat la 10,2%.

Oana POPESCU - Erste Asset Management

Comentarii