Persecuțiile Falun Gong din China – un altfel de genocid


În data de 12 decembrie a.c., Asociația Falun Gong România va organiza o acțiune de informare a publicului cu privire la abuzurile împotriva practicanților acestei descipline din China, acțiune ce va avea loc între orele 13:00 - 17:00 pe Str. Splaiul Independenței nr. 290, Sector 6, București

Guvernul chinez și-a manifestat în forță aversiunea față de această mișcare, ducând o adevărată campanie de reprimare a membrilor săi, în diferite forme ca: arestări ilegale, agresiuni fizice și psihice și chiar omoruri în masă.

Ce este Falung Gong ?
Falun Gong (sau Falun Dafa) este o mișcare spirituală chineză, fondată la sfârșitul anilor `80, de către Li Hongzhi, fiind o grupare derivată din cadrul sistemului filozofic Qi Gong (Chi Kung), mult mai cunoscut. Falun Gong combină exercițiile Qi Gong cu meditația, învățături spirituale și cu valori morale axate îndeosebi pe concepte precum adevăr, compasiune și toleranță. Provine din școala budistă, dar conține și multe elemente taoiste. Prin cultivarea virtuților și practicarea meditației, practicanții Falun Gong aspiră la o sănătate mai bună și au ca obiectiv final – iluminarea spirituală.

Această grupare se deosebește de altele similare, provenite din Qi Gong, prin faptul că nu are structură ierarhică, singurul lider oficial fiind Li Hongzhi, întemeietorul mișcării și liderul spritual, în același timp. Nu este considerată o sectă, iar practicanții ei duc o viață liniștită, socială (nu se izolează de restul lumii, cum este în cazul sectanților), sunt pașnici și nu se cunosc cazuri de agresiune sau violență comise de vreunul dintre ei.

De ce au devenit atât de prigoniți de guvernul chinez
Deși la început, liderul spiritual Li Hongzhi a fost apreciat de autorități pentru promovarea corectitudinii în societatea chineză, lucrurile au luat altă întorsătură în momentul în care mișcarea a început să câștige tot mai mulți adepți. Se pare că Falun Gong (Falun Dafa) a devenit foarte populară după anul 1992 și a atras zeci de milioane de oameni din toată China.
Pe la mijlocul anilor `90, guvernul chinez a început o campanie de denigrare a adepților nu doar Falun Gong, ba chiar și împotriva celor din Qi Gong. Au apărut în presă articole, în care practicanții erau atacați, iar Falun Gong considerată ”o periculoasă superstiție feudală”.

Practicanții grupării au fost deranjați de valul de criticism și au încercat să-și susțină cauza în emisiuni televizate sau ziare. Atacurile au devenit și mai agresive în presa oficială din partea autorităților, însă acestea au ținut încă de o relativă toleranță.

Un nou Tiananmen ?
În 1999, când adepții Falun Gong au protestat pașnic în fața birourilor unui ziar, numeroase efective polițienești au înăbușit în forță protestul, arestând 45 de persoane. Apoi, în aprilie, același an, peste 10 000 de practicanți s-au strâns în Beijing, pentru a protesta împotriva hărțuirii oficiale.

Din acel moment, a început practic o adevărată campanie de reprimare a acestora. Secretarul general de partid de la acea vreme, Jiang Zemin, a fost de-a dreptul înfuriat de amploarea și ”îndrăzneala” demonstrației – cea mai mare după cea din Tiananmen (1989) și a cerut să fie imediat înfrântă. În scurt timp, Falun Gong a fost declarată ilegală, pe motiv că promovează superstițiile, incită la agitație și disturbă stabilitatea socială.

Au început persecuțiile în masă
Din momentul începerii represiunii, sute de mii de practicanți au fost arestați și reținuți. Conform diverselor organizații ale drepturilor omului, deținuții din așa-zisele lagăre de ”reeducare” au fost supuși la muncă forțată, bătăi, tortură, execuții arbitrare și prelevare de organe (pentru industria transplantului de organe). Se pare că în aceste lagăre, acțiunile de intimidare cuprind și agresiuni psihice: umilirea celor aflați în detenție, obligarea la denunțarea propriei credințe etc. În 2009, New York Times menționa că, cel puțin 2 000 de persoane fuseseră ucise de la începutul persecuțiilor.

Se mai vehiculează informația (oripilantă, dacă ar fi reală) că deținuții Falun Gong uciși de guvernul chinez sunt "materia primă" pentru expozițiile de cadavre plastifiate din întreaga lume.

Prin campania oficială, denigratoare, autoritățile chineze încearcă să susțină că gruparea reprezintă un ”cult diabolic”, pentru a justica scoaterea sa în afara legii și a membrilor ei. În schimb, cum se pot justifica atâtea atrocități și atâtea pierseri de vieți omenești?

Prin refuzul de a permite inspecții internaționale, China nesocotește numeroasele rapoarte și incriminări ce i se aduc și nu reușește să răspundă la întrebările ridicate de comunitatea internațională.

Gabriela GEVELEGEAN

Sursa: dailynews.com


Comentarii